Inga bolag denna månad!?

Denna månad blev det helt enkelt inga bolag. Det finns inget bolag som rankar bättre än 70 som jag inte redan har i portföljen.  För att se vilka bolag och hur det har gått så kan ni kika in här!

Trevlig kväll!

Två lågrankade bolag denna månad, Danska Zealand Pharma och Ilkka-Yhtymä!

Zealand Pharma A/S är bioteknikbolag som utvecklar nya peptidläkemedel. Fokus är främst på metaboliska sjukdomar, diabetes och fetma. De hade rank 17 och ligger på midcap på danska börsen.

Ilkka-Yhtymä (säg det fem gånger snabbt om du kan),  är en mediekoncern med publicerings-, tryckeri- och fastighetsföretag. De hade rank 8 och finns på small cap på finska börsen.

Alltid trevligt med lågrankade bolag, trevlig helg!

 

EOS Russia och SAS in i Svenska portföljen!

Denna månad blev det EOS Russia (rank 39) och SAS (rank 68) som stod på tur. EOS Russia är ett investmentbolag som aktivt förvaltar en portfölj med ryska eltillgångar och ja, SAS behöver ingen närmare beskrivning.  Jag har ju inte velat ta in bolag som hör högre rank än 50-60 egentligen men alla andra bolag som faller innanför ramarna var redan köpta dessvärre.

“Halvtidsrapport” för den magiska formeln

Först och främst så köpte jag Global Gaming 555 AB som låg på rank 30 i Januari som jag glömde göra ett inlägg om.
Nu till halvårsrapporten! Den Svenska portföljen fick inga bolag fören i oktober så den firar bara 4 månader, men vi firar ändå. Båda portföljerna har gått ungefär lika bra ( se nedan). Jag har valt att jämföra med SIX30 Return index som är de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen (inkl. utdelningar) för de svenska bolagen och för de nordiska så tog jag en passiv indexfond. Jag är lite osäker på vad jag bör jämföra mot så om någon har något bättre att jämföra får ni gärna kommentera!

Bolagen i den Svenska magiska formeln

Svenska bolagen 2018-10-01 till 2019-02-04

Portföljens utveckling

Utvecklingen svenska portföljen 2018-10-01 till 2019-02-04

Utveckling för index inklusive utdelningar

30 mest omsatta bolagen 2018-10-01 till 2019-02-04

Portföljen har avkastat 3.36 % medan OMX30 (inkl. utdelningar) har avkastat -7.76%. Vilket gör att den svenska portföljen har slagit index med ca 11%.
Bästa bolaget är hittills Ferronordic Machines som har avkastat 13%.

Ok vidare till resten av Norden!

Bolagen i magiska formeln Norden ( ex SWE obviously)

Nordiska bolagen 2018-08-26 till 2019-02-04

Utvecklingen av portföljen

Utveckling Nordiska portföljen 2018-08-26 till 2019-02-04

Nordiskt Index


30 mest omsatta bolagen i en Nordisk indexfond 2018-08-26 till 2019-02-04

Portföljen har avkastat 4.55% fonden Handelsbanken Norden Ind Criteria A1 SEK har avkastat -6.7%. Det betyder att den Nordiska portföljen också har slagit index med ca 11%.

Tankar och funderingar so far…

Hittills har det alltså gått riktigt bra, den svenska delen gick helt ok i höst/vinter när börsen i största allmänhet gick trögt. De nordiska bolagen gick riktigt dåligt men sen vände det kvickt och de ligger på ungefär samma fina avkastning. Den största fördelen med en värdeinvesteringsstrategi som detta är att plocka bort “känsloköp”, här får man en lista där bolagen rankats fram utefter två parametrar thats it.

Tanken från början var att köpa 2 bolag varje månad, vid 2 tillfällen har det faktiskt bara blivit ett bolag för att det inte fanns några som var “tillräckligt” bra rankade. Jag försöker hålla mig till bolag som har rank < 50. Enligt boken så går de tio bästa bolagen bäst, nästa 10 näst bäst osv osv. Jag köper hellre något färre bolag än 24 som rankat högre. Det farliga med att börja sätta upp egna regler när man följer en strategi såhär är väl att då vet man egentligen inte om det fungerar. Jag resonerar att så länge jag väljer bolag från listan så kommer det vara bättre val än om jag väljer fritt.

Ska bli kul att se vad som hänt om 6 månader igen!

RAK Petroleum och Raute in i Dec

RAK P hade ranking 26 när jag köpte och Raute hade ranking 39. Jag vill försöka hålla mig till bolag som rankar bättre än 40. Nu när börsen gått ner en del och fortsatt oro på börsen så tar det emot att handla. Då är det bra att tänka på Buffets citat, ” Var orolig när andra är giriga och var girig när andra är oroliga”.

Nya bolag in denna månad är: Viking Supply Ships AB och Componenta Corporation

Denna månaden köpte jag Viking Supply Ships och Componenta.

Det blev 2 bolag från small-cap men de klarar sig över gränsen 50m dollar vilket gjorde att jag bestämde mig för att ta in dom. Det finns tyvärr få bolag med rank över 40 just nu om man kollar på mid- och largcap. Jag kollar alltid först på mid och largecap för att se om det finns något köpvärt.

 

Bara ett bolag köpt denna månad…

Denna månad bestämde jag mig för att göra ett “undantag”. Det fanns inga bolag som rankade under 70-80 på mid och largecap. Jag kollade på smallcap listan för Sverige och såg att ett bolag rankade top10 så jag bestämde mig för att köpa bara det denna månaden.

Bolaget jag köpte är Eolus Vind AB. Enligt formeln så ska man bara investera i bolag som har ett börsvärde på ca 50 miljoner dollar vilket de lätt överstiger.

 

 

Mina två första bolag

Sådär nu är min “Magiska formel”-portfölj igång!

De två första bolagen i portföljen blev norska Kvaerner och danska Pandora. 

Egentligen så låg Kvaerner och DNO överst men jag valde bort DNO då Kvaerner och DNO båda tillhör i stort sett samma bransch.

Jag tog fram listan via börsdata.se och listan består bolag från Sverige, Danmark, Finland, Norge och USA. Jag har valt mid- och large cap för enligt formeln ska man inte välja bland bolag som är mindre än 50 miljoner dollar.